El celler

Celler cal Menescal, S.L., és una empresa familiar, ubicada a Bot, comarca de la Terra Alta, i que ens dediquem al món del vi des de finals del segle XIX.


De construcció recent (s’inauguraren les noves sales del celler a l’any 2000), es va plantejar el nou celler com un element necessari per aconseguir extreure el màxim potencial dels nostres raïms i amb sales diferenciades per cada part del procès d’elaboració.

La suma de l’experiència de anys de funcionament, amb les noves tècniques, coneixements, idees i il·lusions que aporten les noves generacions, donen com a resultat, l’obtenció de nous productes de gran qualitat, que combinen la tradició amb les últimes tendències del mercat.

Les vinyes

El celler està situat a la comarca de la Terra Alta, al sud-oest de Catalunya, a més de 400 m d’altitud respecte el nivell de mar. De clima mediterrani amb influències continentals, les nostres vinyes tenen una antiguitat mitja de 40 anys. Aquest últim punt, dóna als nostres vins una forta personalitat i la combinació amb els nostres sòls, de textura mitjana, amb forta presència del panal i tapaç imprimeixen un marcat sabor de la nostra terra, en tots els nostres vins.


En l’actualitat el nostre celler consta de 17 Ha de vinyes pròpies en producció, ubicades totes en l’àmbit geogràfic de Bot.

Situades en diferents partides, la distribució per varietats és la següent:

  • Varietats blanques: garnatxa, macabeu, xardonnay, esquitxagòs
  • Varietats negres: garnatxa fina, garnatxa tintorera, merlot, syrah, ull de llebre, carinyena i morenillo.

El nostre respecte per la tradició i l’entorn ens va portar a certificar les nostres vinyes pel CCPAE des de l’any 2011, com a cultiu ecològic.

La Terra Alta

La "Terra Alta" és la regió vitivinícola més meridional de Catalunya, de tradició mediterrània i amb una història mil·lenària. Està situada al sud oest de Catalunya, entre el riu Ebre i la frontera amb terres aragoneses. Del seu paisatge en destaquen les serres calcaries del Port d'Horta, la Serra de Pàndols i la Serra de Cavalls. Aquestes formacions expliquen gran part de les particularitats del terrer i són l'origen de les dues unitats de paisatge amb vocació vitivinícola: La Plana i l'Altiplà. L'altitud sobre el nivell del mar es troba d'aquestes terres de conreu està compresa entre els 350 i els 500 metres, pel que el nom "Terra Alta" únicament bé donat per la perspectiva que s'obté de la regió des de la depressió del riu Ebre.


La Terra Alta aconseguí el reconeixement públic mitjançant el distintiu de Denominació d'Origen (DO) oficialment al maig de 1982, després de deu anys de provisionalitat. El conjunt de particularitats i valors associats a la DO "Terra Alta" donen com a resultat una regió vitivinícola autèntica, on la terra, la vinya, el vi i la seva gent es converteixen en un gran atractiu turístic.

La història

La finca ubicada a la localitat de Bot i propietat de la família Bosch-Llovet, es conèix com a Cal Menescal. Segons les dades existents fou edificada a principis del segle XIX per l’avantpassat Fuster, de professió veterinari (“menescal” en català antic), tot i que bé podria datar-se de finals del segle XVIII.


La transformació del raïm en vi, es remonta a abans del 1860. L’existència d’una bota de 1600 litres de capacitat d’aquesta antiguitat i que encara conservem al celler, dóna fe de la tradició vitivinícola de la nostra família.

A finals del segle passat, petits cellers de la zona decideixen abandonar la pràctica de l’elaboració de vins de taula o de suport de vins poc estructurats, per endinsar-se en la vinificació del fruit de les vinyes velles i seleccionades, aconseguint vins de gran qualitat.

Celler cal Menescal, S.L., és també en aquest moment, finals del segle XX, quan comença a canviar i a mirar al futur.

L’any 2000, vam treure al mercat les primeres línies de vins de qualitat, que varen ser: VALL DEL RACÓ Blanc i negre i AVUS Blanc. En aquests anys, hem afegit noves referències comercials (Avus negre, Avus Dolç, Vall del Pou blanc i negre), hem canviat la marca Vall del Racó per MAS DEL MENESCAL, modernitzant així mateix la seva imatge i s’ha començat a comercialitzar tota la línia MERCÈ DEL MENESCAL. Sota aquest nom comercialitzem: mistela, vermut, vi ranci i un espectacular Bàlsam de Vinagre. Aquest darrer, ha estat l’últim producte en veure la llum i és ja un dels nostres principals exponents.

La casa-museu

Aquesta sala-museu, és una petita dedicatòria a tots aquells homes i dones que visqueren i lluitaren per tirar endavant a la Terra Alta durant segles i fins fa poques dècades.


El recordatori està format per estris i utensilis habituals en la vida rural i imprescindibles per a qualsevol família, ja fos aquesta més rica o més pobra.

Així doncs, trobem desde estris de cuina, per fer embotits, o el pa, fins estris de treball agrícola o l’antic molí de l’oli, passant per llits, taules o objectes de decoració de la casa.

Tots aquests utensilis són records familiars i d’amics que han volgut compartir-los amb nosaltres i comprenen una antiguitat mínima de 50 anys fins prop d’uns 300 el més antic.